piątek, 17 marca 2017

Chatka puchatka- deser

Lubicie przygotowywać różne pyszności? Ja tak- a szczególnie te słodkie. Chatka puchatka to bardzo łatwy przepis. Wystarczy odpowiednio połączyć biały ser i herbatniki z dodatkami.bo w gębie. Poniżej zamieszczam zdjęcie i przepis na to cudo.


Składniki:
- 1 kg białego sera ( półtłusty)
- duża paczka herbatników
- 2 łyżki kakao
- szklanka cukru
- kostka masła
- cukier waniliowy
- polewa czekoladowa
- kolorowa posypka

Sposób przygotowania:
1. Utrzyj porządnie ser. W rondelku roztop masło i dodaj cukier i cukier waniliowy. Połącz.
2. Na folii aluminiowej na tacce z brzegami ułóż herbatniki ( 3 pionowo koło siebie) kilka rządków jeden za drugim, blisko siebie.
3. Masę podziel na dwie części  i jedną wyłóż na herbatniki. Do drugiej dodaj kakao i wymieszaj starannie. Ułóż drugi rząd herbatników i tym razem wyłóż masę z kakao.
4. Chwyć boczne części folii i tak aby herbatniki złożyć w daszek dwuspadowy, podnieść delikatnie do góry. Możesz lekko dognieść aby się trzymało.
5. Całość polej polewą czekoladową i posyp posypką. Gotowe do spożycia po 24 h w lodówce. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz