czwartek, 24 listopada 2016

Domowe pierogi z kapustą i pieczarkami

Zbliża się ten czas, kiedy w sklepach już pojawiają się wystawy świąteczne i przez to też w nas pojawia się już taka atmosfera. Przynajmniej w niektórych z nas. Na pewno jest mnóstwo ludzi, którzy uważają, że to za wcześnie, ja jednak do takich nie należę i uważam, że to cudownie, że święta są dopiero przed nami i warto się nimi cieszyć. Dlatego o większości rzeczy zaczynam już myśleć końcem listopada, ponieważ grudzień to już gorący okres w pracy i nie miałabym za bardzo kiedy na spokojnie o tym pomyśleć, a co dopiero wszystko zorganizować i co najważniejsze- przeżywać Święta w spokoju i spełnieniu. Lubię jak wszystko jest dopięte na ostatni guzik, dlatego już dzisiaj, ulepiłam pierogi z kapustą i pieczarkami. Po zamrożeniu mogą spokojnie czekać na Święta, a w dniu wigilii, pozostanie mi je ugotować i cieszyć się pysznym, domowym smakiem. Nie obyło się dzisiaj jednak bez degustacji. Naprawdę rewelacja. Poniżej zamieszczam przepis i życzę smacznego!

Składniki

  • ciasto:
  • ok. 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • ok. 1 szklanka wrzątku (ile mąka zabierze)

    Przygotowanie

    1. Kapustę odgotować, odcisnąć i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubym sitku. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju, 2/3 przełożyć do kapusty. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć do odparowania wody na pozostałej na patelni cebuli. Wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
    2. Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki. Sklejone pierożki gotować we wrzątku do wypłynięcia. Podawać omaszczone smażoną cebulką.
    3. Smacznego :)                                https://cosdobrego.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz